Duidelijke afspraken

Wanneer is een afspraak nu duidelijk voor alle betrokkene?

Deze vraag speelde de laatste tijd al vaker in de media en komt zo nu en dan ook bij elke Nederlander wel eens naar boven. Heb ik dat echt gezegd? Of hadden we dat nu zo afgesproken? Zijn beide termen die mensen wel eens naar elkaar roepen.

Toch is het geen toeval dat er zoveel interpretaties zijn over het maken van afspraken onder Nederlanders. We zijn een klein volkje en werken enorm hard. Echter het maken van de juiste en ook correcte afspraken schiet er af en toe nog wel eens bij in.

2Volgens Huub Teesing vind hij dat dit voornamelijk is ontwikkeld doordat kinderen dit niet van huis uit meekrijgen. Vroeger was dat nog wel anders aldus Huub. Hij geeft aan dat het maken van afspraken door zijn eigen ouders hem goed werd bijgebracht. Je “woord” geven aan iemand of bijvoorbeeld een toezegging doen, kon later niet worden ingetrokken. Het maken van een afspraak had dus meer lading en betekenis dan vandaag de dag.

Hoe kan het dan dat dit vandaag niet meer zo is? Worden mensen lakser in de omgang met elkaar of zijn ze afstandelijker geworden door het gebruik van het social media platform, computer relaties of het simpelweg alleen nog maar kunnen communiceren via een toetsenbord? Over het algemeen is wel te stellen dat de impact van de hele computer, telefoon en andere communicatieve middelen ervoor heeft gezorgd dat mensen op een andere manier elkaar benaderen of met elkaar communiceren over bepaalde zaken.

Ondanks het feit dat alles wat met een computer wordt gezegd en geschreven opvraagbaar is, of in een later stadium eenvoudiger is terug te beluisteren/ bekijken, blijkt toch dat we nu als mens moeite hebben met het helder communiceren.

Een mooi voorbeeld is uiteraard deze week nog geweest in het nieuws. Uiteraard heeft voetbal deze week weer een hoge notitie in de agenda van nieuwsitems, en dan ook nog het Nederlands elftal. Het soapdrama over de weggelopen mensen of beter gezegd in dit geval het nieuws dat iemand toch afziet van een bepaalde functie.
Huub Teesing vind het voorbeeld van Ruud Gullit een goed voorbeeld over hoe mensen op dit moment met elkaar omgaan.

Als je als 2 oud voetballers zolang met elkaar bent omgegaan, zoveel successen maar ook teleurstellingen hebt meegemaakt, dan moet je toch een bepaalde band hebben met elkaar.

Waarom is dan de vraag zou Van Breukelen dan zijn mond hebben gehouden over het vertrek van Van Basten? Nu wordt er gezegd dat dit nog niet naar buiten had moeten komen en dat er toestemming voor gevraagd had moeten worden. Dit had in een eerder stadium uiteraard veel makkelijker voorkomen kunnen worden indien er duidelijke afspraken waren gemaakt, aldus Huub Teesing.

Dit staat uiteraard los van het feit dat iemand wordt gepolst voor een functie waarvan men eigenlijk weet dat deze op korte termijn gaat veranderen. Dit heeft in de ogen van Huub Teesing meer te maken met eerlijk naar elkaar zijn en de waarheid vertellen dan een fata morgana elkaar voorhouden. Daar wordt niemand beter van.

Al met al, misschien moeten we gewoon af en toe eens aan onze ouders vragen wat het belang is van het maken van duidelijke afspraken en wat voor problemen je hiermee eenvoudig kunt voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *