Penalty dromen of Penaltysyndroom

Veel mensen denken er erg makkelijk over, het Nederlandse fenomeen penalty’s nemen.

Onze oosterburen zien penalty’s al jaar en dag niet meer als angstgegner’s maar als cadeautjes.

Gisteravond was weer zo’n bijzondere avond. Helaas was het nu wederom de beurt aan PSV en heel voetballend Nederland heeft zijn mening klaar staan. Penalty’s nemen heeft gewoon een belangrijke functie in het Nederlandse en Europese voetbal genomen. De vraag die terug blijft keren is of het nu te trainen is of niet…

NetherlandsDe meningen lopen hier uiteen de laatste jaren. Uiteraard zijn er al tientallen studies over geschreven en ook meerdere boeken zijn de laatste jaren goed verkocht. Huub Teesing denkt dat het nemen van een penalty te trainen is. Hij deelt de mening van menig specialist als het gaat om het trappen van het balletje van 11 meter.

Veel spelers hoor je na afloop dan ook gelijk zeggen dat dit niet te trainen is, of dat ze er op de training allemaal invliegen. Hetgeen niet te trainen is, is vaak de psychologische kant van de penalty. Als het om het echie gaat, dan is er wel druk en die zou dan niet na te maken zijn.

Huub Teesing denkt echter dat als trainer en psycholoog hier veel meer aandacht op gelegd moet worden. Het gaat immers om miljoenen, en soms tientallen miljoenen. Een belangrijk aspect dus als je zo een overwinning of tenminste een gelijk spel uit het vuur kunt slepen. Een overwintering in de Champions League zou PSV zeker geen windeieren leggen….

De houding van de meeste spelers is toch anders dan normaal. Er zijn maar weinig echte specialisten op dit gebied. Het nadelige aspect is daarna ook de hoon en negativiteit die bij het nemen van een “pingel” komt kijken.

Zo vindt Huub Teesing dat het beste Nederlandse voorbeeld nog steeds Clarence Seedorf is. Helaas voor hem kleeft altijd het missen van de penalty aan zijn persoon. Dit terwijl Seedorf met afstand de Nederlander is met de meest gevulde prijzenkast.

Huub Teesing denkt dat daarom ook veel voetballers niet durven op te staan om een cadeautje uit te pakken. Ze denken te vaak dat als ze de pingel missen ze de schlemiel worden die niet in staat is om eenvoudig een balletje tussen de palen te schieten.

Het is te simpel beredeneerd, maar wat als iemand de winnende erin schiet? Of wat als een keeper de beslissende penalty wel weet te stoppen, dan is die toch zeker de held?

Willen voetballers dan eigenlijk nog wel helden zijn vraagt Huub Teesing zich af.

Hij kijkt in ieder geval enorm uit naar wie de volgende penalty wilt of durft te nemen voor PSV en hoopt dat de Nederlanders iets meer gaan leren van onze oosterburen die bijna 4 maal zoveel penalty’s wel benutten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *